RSS

Видинската синагога

29 мар.

IMG_0200Vidin-sinagoga

Натъкнах в пресата на статия споменаваща започването на ремонтни дейности във Видинската синагога тази пролет. По тази причина реших да споделя няколко снимки за това, как аз я видях преди време. Видинската крепост и синагогата във Видин се намират много близко една до друга. Всеки на когото му е интересно може да разгледа споменатата синагога, като допълнение на разходката до Баба Вида. Крепостта си заслужава да се посети, определено. Един от стоте национални туристически обекта, единствената изцяло запазена крепост в България.
Синагогата се намира в югоизточна посока от крепостта, до края на парка. Въпреки разрухата, може да се добие представа как е изглеждала. Построена през 1894г. за една година, тя е втората по големина в България, но е считана за по-красивата. По времето на комунизма е използвана за склад. Сигурно така са смятали, че предават свещени свойства на картофите. Има белези от незначителни ремонти. Сградата в момента няма покрив, мазилката представлява само остатъци от това какво е било. Не е проблем да се разгледа вътре, разградено е. Всичко е обрасло с треви и бурени. Трябва да внимавате все пак за редките и не толкова редки купчинки опасност разположени по някакъв неясен план из двора на синагогата от закъсали пътници или вярващи поклонници. Вратите лисват. Останали са само металните решетки по прозорците. Поддържащите колони изглеждат от масивно желязо и въпреки това са по местата си. Някой е счел за необходимо да надраска по нещо тук там. Олтарът е бил разположен в дъното в голямата ниша. Втори ред колони образуват арки на втория етаж и поддържат въображаемият таван на сградата. Кулите по ъглите въпреки, че са разрушени почти напълно, допълват впечатлението за симетрия на сградата.
Разрухата е навсякъде. Дори някога този храм да е бил ползван, сега изглежда, че еврейският бог го е напуснал отдавна. Възможната причина за днешното положение е, че еврейската общност в България от близо 50 000 по времето на втората световна война, сега са по-малко от 1 500. Област Видин изпитва сериозно икономическо и демографско затруднение и трудно би възстановило сградата, като паметник на културата сама. Така, че има логика.
Снимките не са от скоро, но лятото на 2012 положението, което видях беше същото. Да видим.

Връзки:
1. http://bg.wikipedia.org/Видинската_синагога
2. http://bg.wikipedia.org/Видинско_царство
3. http://embassies.gov.il/Проект_за_реставрация_на_Видинската_синагога
4. http://wikimapia.org
5. http://www.standartnews.com/restavratsiya_na_vidinskata_sinagoga

IMG_0203IMG_0219IMG_0206IMG_0211 IMG_0218IMG_0213IMG_0209IMG_0221IMG_0210

 
2 коментара

Публикувано от на 29 март, 2013 в Пътуване

 

Етикети: ,

2 отговора на “Видинската синагога

  1. hodechpovylnite

    16 август, 2014 at 18:03

    Е те това си е безобразие. Години наред тази красива сграда се руши и на никой не му пука за това. Само се излагаме пред чуждестранните и нашите туристи.

     
    • georgige

      16 август, 2014 at 18:57

      Наистина е жалко. Видинският край се обезлюдява много бързо, голяма част от тези, които има пука не живеят там. Тези, който им пука и живеят там им е много трудно. Все пак синагогата е много близо до Видинската крепост и да се надяваме рано или късно да се направи нещо по въпроса, въпреки окаяното състояние на сградата.

       

Вашият коментар