RSS

Скални манастири и други от североизточна България

29 ян.

Североизточна България. Като всяко друго кътче на България и тук си има своя уникална и неповторима красота. На мен това което ми направи впечатление освен богатото разнообразие на антична, тракийска, римска (византийска), прабългарска, османска и възрожденска култура, са размерите на на забележителностите. Те са огромни, както никъде другаде. Като се започне с Плиска, Преслав и Абритус, в чиято площ могат да се поберат всички късно средновековни крепости. Като се премине целият архитектурен комплекс Мадарски конник, археологически резерват Свещари и се стигне до резерват Сребърна. Всичко сравнено със забележителностите по този край прилича на по-малъко братче.

Това което искам да Ви представя са не токова известни забележителности. Да започнем с една амалгама от . Светилището е част от цял комплекс включващ поне пет скални светилища. Ползвано е дълго време от 8в. пр. Хр., до късната античност. Мястото е тренировъчно поле на иманярската гилдия. Това, което може да се наблюдава са главно прекрасните гледки.

Скален манастир с Оногур – в околностите на сухата река се наблюдават много обитаеми скални ниши. Една от тях е дълга повече от 60м с оформени помещения, прозорци и скални тераси. В околността се наблюдават и тракийски трапецовидни ниши с религиозна употреба, което показва, че мястото е почитано от древността.

   

Крепост Залдапа с. Абрит. Крепост с огромни размери 1200м. на 500м. с 32 укрепителни кули. Залпада функционира 250 години и след западането ѝ не е населявана отново. Построена е на мястото на тракийско селище или крепост (подобно на други места). Тук са проучени Римска гражданска базилика, Християнска базилика, Епископска базилика и други интересни сгради. За съжаление античния материал е системно ограбван през всички епохи (също широко разпространена практика), за да не става зян, затова на обекта се наблюдават предимно основите на сградите.

http://www.krushari.bg

Базилика Палмате – с. Оногур. Храмът е с впечатляващи размери 55 метра на 30 метра, тук биха се събрали църквата св. София, заедно със св. Георги и пат ще остане място за няколко св. Петки. Вяра, цивилизация, кръв и разруха.

https://onogur.uchenici.eu/bazilika.php

ЕПОХАЛНО ОТКРИТИЕ КРАЙ ОНОГУР

 
Вашият коментар

Публикувано от на 29 януари, 2023 в Пътуване

 

Етикети: , , , , , , ,

Вашият коментар